Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

analiză războiul din ucraina după 2 ani
  • Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază în 2024, una a incertitudinii, mai ales după refluxul ucrainean din Avdivka, care parcă a generat o stare de depresie în rândul apărătorilor ucraineni.
  • Este o incertitudine legată și de blocarea ajutorului financiar american în Camera Reprezentanților de către republicani, (ajutorul de 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei) de starea de agitație verbală a liderilor statelor europene, de pregătirea alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Au trecut doi ani de când a început războiul din Ucraina și în prezent se conturează ideea că niciuna dintre tabere nu are puterea să se biruiască pe câmpul de luptă. Ucrainenii nu-i pot alunga pe ruși din estul țării lor, iar rușii nu pot avansa pentru a reconstitui granițele administrative ale regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojia pe care le-au anexat formal.

Războiul a devenit unul de uzură în care contează cine poate înlocui, produce sau cumpăra mai repede și mai mult tehnică de luptă, pentru că inevitabil toate mijloacele vor fi distruse mai devreme sau mai târziu.

Momentum Avdivka

Rușii au reușit cu mari sacrificii să cucerească Avdivka, un orășel fără importanță de la marginea orașului Donețk. Dar nu asta e important, ci faptul că pierderea sa a marcat emoțional trupele ucrainene care consolidaseră apărarea de acolo încă din 2014. Rușii se bucură acum de avânt moral cu acest mic succes care le pemite să exploateze mici breșe în defensiva ucraineană din mai multe sectoare ale frontului.

Soluții miraculoase în războiul din Ucraina?

Din câte se vede, după mai mult de 2 ani de război, nu există soluții miraculoase sau tehnologie minune pentru ucraineni care să aducă victoria uneia din tabere în lipsa dominării spațiului aerian. Liderii militarii vestici, precum și cei politici nu înțeleg nici acum felul războiului dus în estul Ucrainei. Ajutoarele trimise au venit în cantități mici. Au trimis Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams și 180 de Leopard 1 și 2 dar asta nu poate schimba cursul războiului. În total, aliații vestici ar fi livrat 779 tancuri și peste 1.500 de transportoare, peste 300 piese de artilerie grea (majoritatea obuziere M777 de 155 mm), vreo 5 sau 6 sisteme Patriot și totuși asta nu contează hotărâtor, fără sprijin de aviație serios.

Dacă ucrainenii vor primi în curând cele aproape 60 de avioane de vânătoare multirol F-16 din diverse surse europene, tot nu va fi suficient pentru a face vreo schimbare pe linia frontului, mai ales dacă le vor folosi cu țârâita și cu teamă cum au făcut cu tancurile vestice până acum.

În lipsa supremației aeriene, mijloacele terestre ucrainene se pot mișca doar pe ascuns și în mici unități, fără să aibă un impact serios asupra inamicului. Forțele terestre nu pot concentra trupe suficiente pentru a efectua lovituri decisive cu mase de blindate sau pentru a executa manevre ofensive de învăluire împotriva inamicului.

Ucraina încă nu își poate controla propriul spațiu aerian. Chiar dacă a făcut progrese în sistemul apărării antiaeriene și poate doborî o mulțime de drone Shahed și rachete balistice rusești, totuși nu poate spera la ofensive fulger (cum au încercat în primăvara anului trecut) prin care să rupă frontul înspre peninsula Crimeea.

Acum, din cauza lipsei muniției de artilerie, ucrainenii au început să tragă cu tunurile pe tancurile americane M1 Abrams ca piese de artilerie.

Rușii se confruntă cu o slăbire a mijloacelor tehnice rărite de inamic și de defecțiuni, iar ucrainenii suferă la capitolul soldați după pierderi umane substanțiale, care sunt ținute sub secretul militar.

Declarația președintelui Zelensky, care a precizat că în războiul contra rușilor Ucraina a pierdut peste 31.000 de soldați, nu a fost foarte credibilă, din moment ce ucrainenii pretind că rușii au pierdut peste 440.000 de oameni, iar rușii pretind despre ucraineni că ar fi pierdut peste 380.000 de militari. Este evident că asistăm la un carusel al exagerărilor.

Poate după război o să aflăm că, de fapt,  cifrele reale au fost mult mai mici și că ambele tabere au suportat pirederi destul de proporționate și apropiate numeric. Dacă BBC News Russian estima că rușii ar fi pierdut 113.000 de militari (decedați), de la începutul invaziei, este foarte posibil ca și ucrainenii să fi suferit cam aceleași pierderi, poate puțin mai mici.

Războiul Din Ucraina, unul de uzură și al demenței

Ceea ce ambele tabere evită să spună este că se confrută cu acest sindrom “Combat Fatique“ sau „Combat stress reaction“, un fel de oboseală mentală cauzată de stresul luptelor care se manifestă în mai multe feluri: apatie, lipsa de hotărâre, oboseală, lipsă de reacție sau reacții lente. El este augumentat în primul rând de tirul artileriei inamice, urmat apoi de vânătoarea lor de către drone, piererea camarazilor, frigul și umiditatea din tranșee. Acest fenomen este prezent încă de anul trecut, iar mulți soldați au refuzat să se supună ordinelor absurde privind luarea cu asalt a unor poziții bine întărite ale inamicului. Și pentru că fenomanul a căpătat o amploare prea mare, comandanții au trecut aceste insubordonări sub tăcere și nu au raportat mai sus, deoarece ar fi fost la rândul lor sancționați. Din aceasta cauză nu mai vedem asalturi cu efective mai mari de nivelul a peste 3 sau 4 batalioane sau chiar de dimensiunile unei brigăzi (5000-7000 soldați). Astfel, asistăm la mișcări cu efective mici (plutoane) care încearcă să se strecoare în viteză către o anumită poziție.

Saturație de tehnologie

O altă cauză a războiului de tranșee și a absenței manevrelor, care amintește de Primul Război Mondial, este faptul că în multe sectoare ale sale, frontul este suprasaturat de tehnologie: de la drone terestre pe șenile (UCGV) la drone aeriene improvizate quadroptere (FPV) care aruncă în capul soldaților grenade sau proiectile de mortier, drone UAV care vânează tancuri sau vehicule blindate, rachete sau grenadele antitanc, la minele anti-tanc și anti-personal, până la artileria clasică cu obuziere sau reactivă. Toate acestea fac aproape imposibile asalturile de infanterie, chiar sprijinte de transportoare sau tancuri.

Așadar supraglomerarea tehnicii de luptă a dus, în rîzboiul din Ucraina, la imobilitate. Singurul lucru care mai contează este cine poate înlocui mai repede tehnica de luptă și soldații pentru că inevitabil acest lucru se întâmplă. Iar pentru aceasta Federația Rusă este mai eficientă deoarece are mai multe resurse, iar industria sa militară a trecut pe producție de război.

Inovări tactice

Mai nou, pentru a suplini minusurile artileriei proprii (raza scurtă de acțiune), rușii au început masiv atacarea centrelor de comandă ucrainene cu bombe puternice de aviație de 1,5 tone (FAB-1500), lansate de la 70 km și ghidate prin satelit, care au o acuretețe 5 metri și distrug cam tot: buncăre, clădiri, posturi de comandă etc. Ucrainenii reclamă chiar 100 de bombardamente aeriene pe zi , potrivit CNN.

În schimb, ucrainenii stau bine la loviturile de precizie cu rachete Storm Shadow sau producție proprie, fie că este vorba de rafinării, baze aeriene și nave rusești din Marea Neagră. Ucrainenii au reușit performanța de a obliga forțele navale rusești să aloce alte baze navelor sale din Marea Neagră, la est de Sevastopol (Crimeea) către Feodosia, Novorosisk, Tuapse.

Rata de înlocuire

Însă rușii stau mai bine la înlocuirea pierderilor atât în oameni, cât și în mijloace de luptă. Potrivit CNN, rușii produc deja 250.000 de proiectile de artilerie pe lună (3 milioane/an), iar industria europeană speră la ajungă la aceste cifre abia peste 2 ani. Industria federației a ajuns să producă 200 de rachete Iskander /lună. Tot rușii ar fi reușit să reabiliteze (reactiveze) 1.280 de tancuri vechi și 2.470 de blindate (International Institute for Strategic Studies – IISS Org.) deoarece nu reușesc să producă mai mult de 400 de tancuri pe lună.

Chiar și așa, rușii ar avea în prezent, pe frontul din Ucraina, peste 2000 de tancuri, 7000 de blindate (diverse destinații -MT-LB; BMP; BTR), 290 de elicoptere și 310 avioane de luptă (tactice sau interceptoare) și peste 400.000 de militari (Royal United Services Institute). Cifrele sunt apropiate de cele ucraienene care duc lipsă nu neapărat de tehnică de luptă, cât de muniție și oameni.

Planuri și predicții pentru războiul din Ucraina

În acest moment, nici cele mai tari grupuri de think tank nu pot prezice încotro o va lua acest conflict pe termen lung. Părerile sunt prea împărțite pentru a se contura vreo idee. Unele analize pretind că Rusia e gata să atace țările baltice și Polonia dintr-o singură mișcare, uitând voit faptul că rușii abia au cucerit un orășel cu 8000 de locuitori după 4 luni de lupte. Rușii abia se chinuie să câștige un avantaj minimal pe frontul ucrainean, împotriva unui adversar aproape epuizat, dar pe care tot nu îl poate înfrânge. Se vorbește că ar putea cuceri Odesa, dar nu mai are flotă de desant. Este un război greu, cu efective puține, cu tehnologie masivă pe o suprafață foarte mare, de aceea este și atât de complicat.

Propagandă în loc de informare

Isteria propagandistică din media ambelor tabere a înlocuit de ceva vreme presa rațională și limpede. Presa vestică vorbește despre o posibilă invazie a țărilor baltice, Poloniei sau chiar a Germaniei, în timp ce presa rusă sugerează că statele NATO sunt pregătite să atace provincia Kaliningrad și să suprime coridorul Suwalky. Informația o aflăm doar printre picături.

Citiți și: ATACURI ALE RUSIEI, LA GRANIȚA DINTRE UCRAINA ȘI ROMÂNIA. AVIOANELE F16 DE LA BAZA FETEȘTI AU FOST RIDICATE DE LA SOL, PENTRU SUPRAVEGHEREA SPAȚIULUI AERIAN ROMÂNESC

Back To Top