Actual

Actual

ela_3La etapa naţională a Olimpiadei de Limbă Franceză, desfăşurată recent la Alba Iulia, Mihaela Nicolescu, elevă în clasa a X-a, profil info-franceză intensiv, de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Ploieşti, a reuşit performanţa de a cuceri Premiul I pe ţară, cu un punctaj excelent: 95,70.

Un merit deosebit în succesul elevei îl are, fără îndoială, prof. Anca Torcătoru, care a asistat-o pe tot parcursul perioadei de pregătire. Felicitări!

Ioan POPESCU

Actual

itmÎncepând cu 2 mai 2011 a intrat în vigoare noul Cod al Muncii, o variantă mult îmbunătăţită, la capitolul conţinut, faţă de cel vechi, susţin reprezentanţii Guvernului. O serie de modificări au fost operate în acest act normativ, cea mai importantă schimbare fiind concentrată asupra muncii nedeclarate, cunoscută ca „munca la negru”, pentru care acum se vor acorda amenzi mai mari şi chiar şi ani de condamnare la închisoare. Intrarea în vigoare a acestei noi legi a atras critici dure din partea sindicaliştilor din toate domeniile de activitate, dar şi a liderilor opoziţiei.

Debutul lunii mai a însemnat intrarea în vigoare a unor modificări semnificative operate de către actualul Guvern la Codul Muncii. Deşi actuala conducere a ţării a prezentat modificarea actului normativ ca o „modificare menită să aducă o creştere a flexibilităţii şi a pieţei muncii, precum şi oportunitatea înfiinţării unor noi locuri de muncă”, modicările aplicate la „biblia” angajatorului şi a angajatului au fost primite cu critici dure din partea reprezentanţilor sindicali din toată ţara.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată pe 3 mai la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova, reprezentanţii instituţiei au prezentat care sunt cele mai importante modificări aduse Codului Muncii, accentuând, cum era de aşteptat, pe problematica muncii la negru.

Pe subiectul muncii la negru se va pune accent în următoarea perioadă prin controale inopinate la care vor participa delegaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Garda Financiară. Acţiunile de control vor fi desfăşurate de către autorităţi în perioada 2-31 mai 2011. Cei de la ITM au precizat că acţiunile de control se vor derula atât noaptea cât şi ziua, în funcţie de obiectul de activitate al societăţii supuse controlului

Principalele modificări apărute în Codul Muncii sunt următoarele:

- Contractul de muncă se încheie în formă scrisă anterior începerii activităţii salariale prin grija angajatorului. Contractul se înregistrează în registrul salariaţilor şi se transmite la Inspectoratul Teritorial de Muncă înaintea începerii activităţii. Forma scrisă este singura formă valabilă a contractului de muncă.

- Perioada de probă este de maxim 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile pentru funcţiile de conducere, în loc de 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

- Primele 6 luni de la debutul în profesie sunt considerate a fi stagiatură pentru absolvenţii de învăţământ superior. La sfârşitul perioadei, angajatorul va elibera salariatului o adeverinţă vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Efectuarea stagiului se va reglementa prin lege specială.

- Dacă în desfăşurarea activităţii salariatul trebuie să deţină un aviz ori o autorizaţie ce ar trebui reînnoită, iar acesta nu respectă acest fapt, contractul de muncă încetează de drept după 6 luni de la data la care trebuia efectuată reînnoirea.

- În cazul reducerii temporare  a activităţii pentru motive economice, sau tehnologice, angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu diminuarea corespunzătoare a salariului.

- Pe durata reducerii sau întreruperii temporare a activităţii, salariaţii ce nu desfăşoară o activitate, primesc o indemnizaţie de minimum 75% din salariul de bază.

- Perioada de preaviz este de 20 de zile lucrătoare, în cazul concedierii pentru motive ce nu ţin de vina salariatului (necorespunzător profesional, inapt medical dovedit prin expertize), faţă de 15 zile anterior.

- Termenul de preaviz în cazul demisiei este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţie de execuţie şi maximum 45 de zile pentru salariaţii cu funcţie de conducere.

- Contractul de muncă cu perioada determinată este de maxim 36 de luni, faţă de 24 luni anterior. Dacă ulterior, în 3 luni de la încetarea primului contract se semnează un alt contract cu perioadă determinată, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depăşi 12 luni.

- Durata maximă a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

- Prin excepţie, durata de 48 de ore pe săptămână inclusiv orele suplimentare, poate fi prelungită, însă media pentru o perioadă de referinţă de 4, 6 sau 12 luni să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.

- Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în termen de 60 de zile calendaristice (faţă de 30 de zile anterior) după efectuarea acesteia.

- În perioada de reducere a activităţii se pot acorda zile libere plătite în avans, pentru orele suplimentare ce vor fi efectuate în următoarele 12 luni.

- Salariaţii ce desfăşoară munca de noapte beneficiază fie de reducerea cu o oră a duratei muncii, fie de un sport de 25% pentru munca prestată noaptea, faţă de un sport de minimum 15%  anterior modificărilor.

- În cazul în care programarea concediului de odihnă  se face fracţionat, angajatorul are obligaţia ca cel puţin o perioadă într-un an să fie de cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, faţă de cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt anterior modificării.

- Angajatorul trebuie să stabilească obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare  a realizării acestora, criterii avute în vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.

 

În legătură cu contractele de muncă în derulare, incidenţa pe care o vor avea modificările apărute în noul Cod al Muncii sunt certe. Conform reprezentanţilor ITM Prahova, toate contractele de muncă noi sau în derulare se vor supune noii legislaţii în vigoare.

Punctul de atracţie al noutăţilor cu care vine Codul Muncii sunt sancţiunile pentru munca la negru, iar acestea sunt la fel de dure precum le anunţa prim-ministrul României, Emil Boc.

Aşa se face că angajatorii care vor primi la muncă până la 5 persoane care nu au încheiate contracte de muncă, se vor alege cu sancţiuni care pornesc de la 10.000 de lei şi ajung până la 20.000 de lei, pentru fiecare persoară identificată fără forme legale. Cireaşa de pe tort a noului cod este însă pedeapsa penală. Mai exact, cei care au angrenate, ca angajator,  mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără contract colectiv de muncă, pot fi sancţionaţi cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală.

Actual

china_moses_jazz_siteIubitorii de jazz din municipiu vor avea parte, în perioada 13-15 mai, de un regal al muzicii lor favorite. Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti va găzdui cea de-a cincea ediţie a Hot Jazz Summit.

Biletele pentru acest eveniment pot fi procurate de la agenţia de bilete a Teatrului Toma Caragiu, situată în centrul Ploieştiului. Pentru biletul de o zi sunteţi nevoiţi să scoateţi din buzunar 40 de lei, pentru 2 zile veţi plăti 70 de lei, iar pentru experienţa completă de 3 zile costurile per tichet se ridică la 90 de lei. Elevii sau studenţii pot beneficia de bilete reduse cu costuri între 25 şi 60 de lei.

Programul complet al festivalului este următorul:


Ziua I - Vineri 13 Mai

19.00 - Deschiderea Festivalului

19.30 - recital Harry Sokal Trio (Austria)

Harry Sokal - saxofon

Raphael Wressnig - orga

Lukas Knöfler - tobe


Ziua II - Sâmbată 14 Mai

19.30 - recital China Moses (SUA, Franta)

China Moses - vocal

Raphael Lemonnier – pian

Jean Pierre Derouard – baterie

Fabien Marcoz - bass

Ziua III - Duminică 15 Mai

19.30 - recital Chromosomos (Polonia)

Tomek Kasiukiewicz - trombon, electronics

Lukasz Kluczniak - saxofon

Marcin Lamch - bass

Artur Dominik - tobe, electronics

Actual

ConductePatru bărbaţi din comuna Filipeştii de Târg, care furaseră suporturile unei conducte de transport produse petroliere au fost prinşi de poliţişti în timpul unui control de rutină. Anchetatorii au stabilit că, folosindu-se de un aparat autogen, cei patru au tăiat suporturile care susţin conducta de petrol care tranzitează comuna Băneşti şi au încărcat bucăţile de fier, care cântăresc peste o tonă şi jumătate, într-o autoutilitară, intenţionând să vândă bucăţile la un centru de colectare a fierului vechi.

Poliţiştii au continuat cercetările şi au stabilit că cei patru nu sunt la prima faptă de acest gen. Se pare că aceiaşi indivizi au furat, la începutul acestei luni, din aceeaşi zonă, patru tone de fier, dezafectând suportul care susţine conducta de petrol. Cei patru sunt acum cercetaţi pentru furt calificat.

Actual

electrocutatUn bărbat de 26 de ani din comuna Poiana Câmpina a murit electrocutat în timp ce încerca să fure caburi electrice de la sondele de extracţie a petrolului din Proviţa. Bărbatul a plecat la furat împreună cu alte şapte persoane, în parcul de sonde din Proviţa. Ajuns acolo, omul a luat o foarfecă tip „gură de lup”, cu care a încercat să taie un cablu electric aflat sub tensiune. În câteva secunde el a fost pus la pământ de şocul electric.

Unul dintre cei cu care plecase la furat l–a urcat în maşină şi a anunţat poliţia. De teamă să nu fie prins, „salvatorul” le-a spus poliţiştilor că trecea prin zonă şi l-a găsit pe bărbat zăcând, inconştient, în stradă.

Victima a fost preluată de o ambulanţă şi dusă la spital, însă în scurtă vreme a murit.

În urma anchetei deschise în acest caz, poliţiştii au aflat că, de fapt, victima şi „salvatorul său” plecaseră la furat.

Trupul neînsufleţit al bărbatului a fost transportat la serviciul de medicină legală pentru efectuarea necropsiei. Celelalte şapte persoane cu care victima plecare la sustras cabluri sunt acum cercetate pentru furt calificat.

Actual

anafSăptămăna aceasta, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu a anunţat că până la sfârşitul lui 2012, ANAF se va „descotorosi” de 6000 de angajaţi din cadrul administraţiilor financiare de la nivel naţional. În Prahova, decizia a stârnit neliniştea angajaţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) şi indignarea sindicaliştilor acestei instituţii.

După spitale reformate şi desfiinţate a venit rândul administraţiilor financiare să treacă prin tăvălugul de concedieri al Executivului. De această dată victime sigure vor fi angajaţii ANAF din toată ţara. Nici Prahova nu va face excepţie, unde la DGFP o parte dintre angajaţi au zilele numărate.

Totul după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu a confirmat zvonurile: 6000 de angajaţi vor fi concediaţi până la finele anului viitor. Sindicaliştii prahoveni din rândul finanţiştilor au sărit ca arşi la aflarea veştii. Pentru început analiza pare a fi, în opinia acestora, mama învăţăturii.

„În ultimii doi trei ani Ministerul de Finanţe a fost deja restructurat prin mai multe operaţiuni de ajustare succesivă. Prin diminuarea funcţiilor de conducere cu peste o mie şi ceva de posturi. Au fost restrângeri de  personal şi în afara de acest lucru, în acest moment sunt aproximativ 2500-3000 de posturi libere la nivelul ministerului, adică blocate. Nu s-au mai făcut niciun fel de angajări în ultima perioadă. În mare parte sunt persoane care au plecat din sistem, persoane care au ieşit la pensie, ori unii au decedat. Această politică de a nu angaja forţă de muncă proprie a dus, practic, la sufocarea celorlalte direcţii din ţară.

În primul rând trebuie făcută o analiză completă a veniturilor care sunt aduse de către fiecare unitate fiscală în parte, iar apoi dacă sunt unităţi fiscale care nu justifică existenţa în sensul că aduc mai mulţi bani decât se cheltuie de fapt, cu aceste unităţi, atunci întradevăr punctul de vedere este corect exceptând situaţia în care este un punct relativ izolat din punct de vedere geografic şi trebuie să asiguri şi acolo aceste servicii. Observăm chiar o deplasare a interesului public. Acelaşi lucru s-a făcut şi în cazul spitalelor, iar din punctul meu de vedere, nu va fi o măsură care se va bucura de foarte mare popularitate în rândul oamenilor”, a declarat Aurel Fănică, liderul de sindicat al DGFP Prahova.

Cele mai afectate compartimente ale direcţiei prahovene sunt în acest moment cel juridic şi cel IT, unde, numărul angajaţilor este extrem de mic, iar gestionarea atribuţiilor e precum lupta cu morile de vânt. Comasările ar fi ultimul lucru de care DGFP Prahova ar avea nevoie.

„Nu găsesc că ar fi corect ca prin nişte comasări forţate să obligi oamenii ca pentru o ştampilă, viză sau autorizaţie, să străbată distanţe destul de mari, să dea bani din buzunar pentru acest lucru. Trebuie făcută o analiză corectă, pentru că altfel vor risca să deregleze nişte mecanisme destul de bine puse la punct până în acest moment. Comasările ar impune nişte probleme, atât de ordin organizatoric cât şi financiar”, a mai spus Fănică.

Andrei Constantinescu

Actual

pian_valentina_gheorghiuTânăra pianistă Valentina Gheorghiu - fiica ilustrului pianist şi compozitor Valentin Gheorghiu şi a Roxanei Gheorghiu – pianistă şi lector universitar dr. în muzicologie la UNM Bucureşti, a susţinut, miercuri, un recital instrumental extraordinar-pian la Muzeul memorial “Paul Constantinescu” din Ploieşti.

Artista, în vârstă de 24 de ani, a început studiul pianului de la vârsta de 5 ani. A continuat să studieze muzica şi pianul la Liceul “George Enescu” şi apoi a devenit studenta UNM Bucureşti, obţinând licenţa la specializarea interpretare muzicală (pian). În urma concursului pentru master, susţinut în 2010 la Haute Ecolo de Musique Geneva, este acceptată ca “admission prioritaire” la clasa prof. Nelson Goerner (2010-2012).

Tânăra pianistă a participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, fiind laureată a Concursului Internaţional “Jeunesse Musicale” şi a Olimpiadei Naţionale de Muzică. De asemenea, a susţinut recitaluri şi concerte la Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Bacău, Iaşi, Ploieşti şi…Bonn - concert care s-a bucurat de un mare succes la publicul german.

Din largul său repertoriu, care cuprinde lucrări reprezentative de la preclasici la compozitori contemporani, Valentina Gheorghiu a inclus în program lucrări de Bach, Mozart, Schumann, Beethoven.

Ioan POPESCU

Actual

dans_coregraficÎncepând de joi, 28 aprilie şi până pe 1 mai, judeţul Prahova va fi gazda celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Artă Coregrafică „Eurodans 2011”.

La acest concurs vor participa dansatori din Bulgaria, Italia, Republica Moldova, Ucraina, Grecia şi România, care vor concura în cadrul unor secţiuni precum dans clasic, modern, contemporan sau de expresie etno, jazz, street-dance sau music-hall.
Cele doua secţiuni, amatori şi profesionişti, se vor reuni într-o gală a laureaţilor care va premia pe cei mai buni de la fiecare categorie de vârstă: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-19 ani.

Juriul este format din profesionişti în domeniul coregrafic: profesori, coregrafi şi  balerini. Festivalul „Eurodans 2011” începe vineri, 29 aprilie, la Casa de Cultură din Vălenii de Munte şi va continua sâmbătă şi duminică la Ploieşti, cu spectacole organizate la teatrul „Toma Caragiu”.

Iată programul festivalului „Eurodans 2011”:

29 aprilie 2011, ora 11:00 - Casa de Cultura Valenii de Munte:
-  Festivitatea de deschidere, cuvântul oficialităţilor, spectacol inaugural oferit de Palatul Copiilor  Ploieşti, concurs - evoluţia formaţiilor;

30 aprilie 2011
 -  ora 9:00 – deplasare la Vulcanii Noroioşi şi la Tabăra de sculptura „Măgura Buzăului”- şedinte foto şi workshop-uri;
ora 18 30 – Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti- spectacolul „Mirandolina”, balet dupa „Hangiţa” de Carlo Goldoni, spectacol  susţinut de artişti ai Operei Comice pentru Copii din Bucureşti şi oferit de Primăria Municipiului Ploieşti;

1 mai 2011, ora 11- Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti

-  Gala Laureaţilor, spectacol de închidere oficială a festivalului, oferit de Palatul Copiilor Ploieşti ,  în care îşi dau concursul primi solişti ai Operei Române Bucureşti, Liceul de coregrafie  „Floria Capsalli” Bucureşti, Liceul de coregrafie din Chişinău, festivitatea de premiere.

Actual

drept-internationalAproximativ o sută de elevi şi studenţi din Germania, Macedonia, Nigeria, Bosnia Herţegovina şi România vor participa, între 29 aprilie şi 1 mai la o competiţie de dezbateri academice organizată la Sinaia.

Evenimentul este considerat cel mai important concurs de dezbateri academice din România, la competiţie participând 30 de echipe, subiectele abordate având ca temă dreptul internaţional. Ploieştiul va fi reprezentat la această competiţie de 30 de elevi de la colegiile naţionale „Mihai Viteazul” şi „I.L. Caragiale”.

Deschiderea oficială va avea loc în data de 29 aprilie 2011, cu începere de la ora 14:00 la Sinaia. Finala competiţiei şi premierea câştigătorilor vor avea loc în ziua de 1 mai, de la ora 14:00, în incinta Cazinoului Sinaia.

Actual

catuse01Procurorii DIICOT Ploieşti au reuşit să destructureze încă o reţea specializată în traficul cu substanţe etnobotranice. Acţiunea anchetatorilor a început miercuri dimineaţă, când procurorii, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a crimei Organizate şi jandarmi, au făcut nu mai puţin de 11 descinderi, dintre care şapte în Bucureşti, două în oraşul Slănic şi câte una în Ploieşti şi în comuna Valea Călugărească.

Au fost percheziţionate opt domicilii şi trei magazine care vând produse etnobotanice, două din Bucureşti şi unul din Ploieşti.

Miercuri dimineaţă 20 de suspecţi, traficanţi de droguri şi consumatori au fost conduşi la audieri, la sediul DIICOT Ploieşti. Printre cei audiaţi se numără şi trei minori care consumă etnobotanice, cel mai tânăr dintre ei având 15 ani.

Miercuri seară, procurorii au decis să reţină pentru 24 de ore şapte persoane. Printre acestea se numără capii grupului infracţional, Silviu Judeţ din Bucureşti şi Marian Alexandru Anghel din Slănic, patronii celor trei magazine percheziţionate.

Ceilalţi suspecţi reţinuţi sunt vânzători în magazinele deţinute de cei doi în Ploieşti şi Bucureşti.

În urma percheziţiilor anchetatorii au ridicat 70 000 de lei, 500 de lire sterline, înscrisuri, iar în podul unei locuinţe din comuna Valea Călugărească, ce aparţine unui vânzător de la un magazin de etnobotanice din Ploieşti, anchetatorii au găsit 150 de grame de cannabis.

În cursul zilei de joi procurorii vor cere arestarea preventivă acelor şapte suspecţi reţinuţi miercuri seară. 

Actual

regele_mihaiRegele Mihai I al României, împreună cu Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu al României, vor participa la nunta Principelui Wiliam de Wales cu Catherine Elizabeth Middleton la invitația Majestății Sale Regina Elisabeta a II a Marii Britanii.

”Majestatea Sa Regele și Altețele Lor Regale vor reprezenta Familia Regală a României la ceremoniile oficiale prilejuite de căsătoria Alteței Sale Regale Principele William de Wales cu domnișoara Catherine Elizabeth Middleton.

prince_williamEvenimentele vor avea loc la Londra și se vor bucura de participarea Familiilor Regale din Europa și din lume, dar și a numeroase personalități politice britanice, europene și de pe alte continente.

În seara de 27 aprilie 2011, ora 19.00, va avea loc, un dineu oficial în onoarea Majestății Sale Regelui Mihai I, organizat de Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei (2002 – 2003), cu participarea reprezentanților ”Guild Of Freemen of the City of London”.

A doua zi, la ora 13.00, Familia Regală a României va lua parte la un prânz oferit de Altețele Lor Regale Ducele și Ducesa de Gloucester, la Palatul Kensington. La ora 15.30, ca parte a ceremoniilor cu ocazia primirii Libertății Orașului Londrei, Majestatea Sa Regele Mihai va semna în Cartea Libertăților (Freedom Book) a Londrei, document în care se afla înregistrate toate persoanele distinse cu aceasta onoare.

La evenimentul de la Guildhall Curtea Asistentilor ”Guild Of Freemen of the City of London”, alături de Şambelanul Londrei vor fi prezenți în costume tradiționale oficiale, și se vor prezenta materiale de la vizitele Suveranilor români la Londra.

În cursul zilei de 28 aprilie, ora 19.00, Familia Regală a României participă la recepția oferită de Camera de comerț romano-britanică în cadrul Institutului Cultural Român din Marea Britanie. Începând cu ora 20.00 Majestatea Sa Regele și Altetele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor lua parte la dineul oficial organizat de Lady Elizabeth Shakerley la Mandarin Oriental Hyde Park.

Principesa_Margareta_a_RomanieiVineri 29 aprilie Majestatea Sa Regele Mihai și Principesa Moștenitoare vor participa la Westminster Abbey la ceremonia nunții Principelui William cu Catherine Middleton.

La finalul ceremoniei de căsătorie, Regele și Principesa Motenitoare vor lua parte la masa oferită de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckhingham”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale.

Joomla SEF URLs by Artio