revocarePurtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale a anunțat, luni dimineață, că șeful statului a semnat decretul pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, ca urmare a cererii înaintate de ministrul Justiției și a hotărârii CCR, de la finalul lunii mai, privind refuzul lui Klaus Iohannis de a face acest gest.

Procedura de revocare a fost declanșată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, încă din februarie, odată cu prezentarea unui raport referitor la activitatea managerială în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA a ajuns inclusiv pe masa CCR, unde judecătorii s-au pronunțat, la finalul lunii mai, arătând că pe acest subiect  există un conflict instituţional între Executiv şi Preşedinţie.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţase că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

„Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit revocată de președinte“, a spus Valer Dorneanu, președintele CCR, după pronunțarea Curții Constituționale.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România, lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituțiile implicate în lupta împotriva corupției  nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare. Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept.

Într-un stat de drept, hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale poporului român și pe idealurile Revoluției din Decembrie 1989.

Însă, hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituțională a decis, și citez aici: Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constat, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis,  a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupția afectează viața fiecărui cetățean și dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice și blocarea luptei anticorupție se traduce prin lipsa de spitale, școli, autostrăzi, administrație publică eficientă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță”, a anunțat, luni, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Joomla SEF URLs by Artio