Camera Reprezentanţilor a votat pentru inculparea lui Donald Trump pentr abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Trump este al treilea preşedinte american supus unei astfel de proceduri.

 

Presa internațională citată de News.ro scrie că eventuala demitere a preşedintelui revenind Senatului, dominat de republicani, iar următorii paşi ar urma să aibă loc în luna ianuarie.  Senatul este controlat de republicani,cre nu par să intențineze să-l găsească vinovat pe Trump.

Președintele SUA este acuzat că a abuzat de putere făcând presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru a-l ancheta pe rivalul său politic Joe Biden, favorit pentru nominalizarea democrată pentru următoarele alegeri prezidenţiale.

După votul din Camera reprezentanților, Donald Trump a postat pe Twitter mesajul "De fapt, nu mă vânează pe mine, ci pe tine. Eu doar le stau în cale".

"Ziua de astăzi marchează punctul culminant  al unuia dintre cele mai ruşinoase episoade politice din istoria ţării, Fără a avea nici măcar un singur vot din partea republicanilor şi fără a avea nicio dovadă a vreunei nereguli, democraţii au forţat adoptarea articolelor nelegitime privind inculparea preşedintelui Donald Trump, în Camera Reprezentanţilor. Democraţii au ales să acţioneze în mod partizan în pofida faptului că preşedintele nu a făcut nimic greşit. Săptămâni de audieri au dovedit că nu a făcut nimic greşit”, se arată într-o declaraţie a secretarului de presă al Casei Albe, citat de News.ro.

Trump este acuzat că a abuzat de putere făcând presiuni asupra autorităţilor ucrainene pentru a-l ancheta pe rivalul său politic Joe Biden, favorit pentru nominalizarea democrată pentru următoarele alegeri prezidenţiale.

Doar Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 au fost supuşi unei asemenea proceduri. Richard Nixon, vizat de scandalul Watergate, a preferat să demisioneze, în 1974, înaintea unei destituiri certe.

Înaintea începerii dezbaterii în Camera Reprezentanţilor, Trump a catalogat totul drept "o lovitură de stat, ilegală şi partizană”, motivată de resentiment.

Foto: Twitter

Joomla SEF URLs by Artio