Prezența la urne, în primele 24 de ore de vot în străinătate, a crescut cu peste 20% față de același interval ala primului tur de scrutin, potrivit cifrelor publicate de Biroul Electoral Central. Un prim incident major, care nu a afectat însă procesul de votare, a fost raportat din Italia.

 

Biroul Electoral Central a anunțat că 94.629 de alegători au trecut pe la urne, în secțiile din străinătate, în primele 24 de ore ale turul al doilea de scrutin din cadrul alegerilor prezidențiale, față 77.556, câți au votat în prima zi a turului I.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea adresată cetățenilor români aflați în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale de a se prezenta la vot pe durata ambelor zile rămase (sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi", au transmis oficialii MAE.

De peste granițe a fost raportat și un prim incident. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că autoritățile au luat decizia evacuării secției din Savona (Italia).  "La secția de votare nr. 427 din Savona, Italia, ca urmare a unei situații de forță majoră (cod roșu de inundații) survenită în cursul serii, autoritățile locale au notificat Consulatul General al României la Torino, solicitând evacuarea clădirii în care se află secția de votare în cauză. Ministerul Afacerilor Externe România face precizarea că procesul de vot aferent primei zile nu a fost afectat în niciun fel la această secție. În vederea asigurării desfășurării în condiții optime a procesului de vot pentru zilele de sâmbătă și duminică, Consulatul General al României la Torino a întreprins demersuri în regim de urgență și a identificat o nouă locație în aceeași localitate, schimbarea locației urmând a face obiectul aprobării de către Autoritatea Electorală Permanentă. Noua locație identificată pentru secția de vot este: Palazzo Comunale, Piazza Sisto IV, Savona", au informat reprezentanții MAE.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Joomla SEF URLs by Artio