absoluto facebook oficialPaul Radu este multiplu campion național de Jiu-jitsu brazilian. În 2015 a câștigat aurul la Cupa României și îți dă senzația tipului extrem de politicos, calm, care vorbește cu pasiune despre activitatea sportivă în care este implicat. Trecând peste politețe, pot să confirm că Paul are încă o calitate: tipul te poate pune la pământ numai din priviri. Cel puțin asta a fost senzația mea, eu fiind și un tip mai timid din fire, ca toți ochelariștii.

Sebastian Ignat

Am fost să văd sala de antrenamente deschisă în Ploiești West Mall unde Paul, alături Ghiocel Florentin Petrea, vicecampion la box în Spania și medaliat cu aur la Naționale, organizează cursuri de autoapărare pentru copii și antrenamente în disciplinele MMA și Jiu-jitsu brazilian pentru tineri și adulți.

Copiii învață aici că în sportul de contact totul ține de disciplină și încredere în sine", explică Paul. La Clubul Absoluto înveți, pe lângă tehnicile sportive, să fii calm și să aplanezi conflictele. Tot aici înveți, însă, și să pui la pământ orice bou care te enervează, zic eu. La fel de calm și disciplinat. La Absoluto, așadar, nu e vorba despre „bătaie", ci despre respect și disciplină.

absoluto antrenament 2Ce înseamnă Jiu-jitsu brazilian

Istoric: Stilul a apărut la jumătatea secolului XX în Brazilia, din dorința celor mici de a câștiga lupte. Acolo se practica un stil numit Vale Tudo, unde cei mari câștigau. Helio Gracie a inventat acest stil (Vrei mai multe date despre istoria disciplinei? Link Wikipedia). Te folosești de greutatea adversarului, de pârghii și în care scopul este să ajungi la luxații articulare. Cea mai prestigioasă competiție recunoscută este Cupa României, care are loc în luna decembrie. „Avem un lot numeros. Cea mai mare competiție este în America, mondialul de Jiu-jitsu Brazilian", explică Paul Radu.

Jiu-Jitsu Brazilian: sport de contact bazat pe lupta la sol. Prin folosirea tehnicilor articulare, oponentul este forțat să renunțe la luptă. Principiul folosirii cât mai eficiente a tehnicii și în special a pârghiilor, în dauna atributelor fizice (greutate, forță explozivă, alonjă etc.), un practicant fără atribute fizice de excepție are șanse de reușită ridicate în luptă, în fața unui adversar superior din punct de vedere fizic.

La Clubul Absoluto din Ploiești există grupe de auto-apărare pentru copii, cu vârste între 5 și 14 ani. De la 14 ani se pot înscrie în grupe de MMA sau de Jiu-jitsu brazilian pentru adulți.

absoluto ploiesti copiiDespre disciplină și încredere în sine

Pentru copii este exclusiv curs de autoapărare, în care copiii vor învăța predominant sol, pentru că folosind Jiu-jitsu, îți neutralizezi adversarul, însă nu îi creezi mari daune. Vorbim de copii, atunci când apare un conflict, nu vrem să se ajungă la lovituri grave, la complicații. Cu jiu-Jitsu îl poți centura, ține lângă tine până vine un adult, îl poți proiecta, îl poți pune jos, fără să te lovească, până vine o autoritate. Sporturile de contact te disciplinează și îți oferă foarte multă încredere în tine. Disciplina este cea mai mai importantă. Nu numai la copii. Într-o sală de arte marțiale disciplina este cea mai importantă. Nu poți realiza nimic fără disciplină. Aceasta este și deviza clubului nostru", spune Paul Radu.

Există cereri de înscriere pe toate disciplinele

„Antrenamentele sunt pe o durată de o lună, din momentul plății abonamentului. Avem foarte multe solicitări pe partea de MMA. În America, în 2015 a fost sportul cu cea mai mare creștere". Există și varianta de antrenamente private, unde se lucrează individual.

ghiocel petrea absolutoDe unde ideea să deschizi o sală în Ploiești?

„Eu de la 14 ani practic sporturi de contact, eram foarte pasionat de Jiu-jitsu brazilian. Eu antrenez și în București. De fapt, eu m-am dus la facultate în București și pentru asta – ca să pot învăța și practica sportul ăsta. Am făcut Jiu-jitsu brazilian la Clubul Absoluto din București, acolo unde sunt și afiliat. În 2011 m-am dus acolo, am început cu autoapărarea, a început să îmi placă partea de jiu-jitsu sportiv, am făcut și kick box acolo, am făcut și box, am început să fac și MMA, lupte libere sub îndrumarea lui Ion Pascu, cel mai mare luptător de MMA din România. Sunt multiplu campion național de jiu-jitsu brazilian, am luat în 2015 aur la Cupa României", povestește Paul.

După cinci ani de activitate, antrenorul l-a sunat să devină asistentul lui.

„Eu deja aveam grupă de jiu-jitsu brazilian în Ploiești. Am acceptat, pentru că aveam mult de învățat, mi-a convenit să fac asta chiar dacă nu primeam nici un ban. Am un an de când am preluat și grupa de MMA și predau la unul dintre cele mai mari cluburi din țară", povestește Paul Radu.

paul radu absoluto teamDe ce ar trebui un părinte să-și aducă copilul la un club de arte marțiale? Să-l învețe să bată alți copii?

În primul rând noi întotdeauna îi încurajăm pe cei mici să aplaneze conflictele. Îi susținem să se încreadă în propriile forțe și întotdeauna să trateze o situație de conflict cu foarte mult calm. Eu urmăresc mult tot felul de stiluri de autoapărare. Una dintre cele mai importante reguli este să nu începi un conflict dacă nu ești pregătit să îl termini. Este vorba despre educație. Această sală nu este o sală „de bătaie", este o sală de arte marțiale. Este vorba despre respect și disciplină"

Antrenamentele pentru copii au loc miercuri, de la ora 17 la 18, vineri de la 17 la 18, și sâmbătă de la 10 la 11.
Tarif: Pentru un copil se plătește 100 de lei lunar.

La Jiu-jitsu Brazilian și MMA, antrenamentele au loc luni, miercuri, vineri și sâmbătă.
La MMA – de la 18-19 și 19-20 – luni, miercuri, vineri - există deja două grupe. Sâmbătă, de la 11 la ora 13.
Jujitsu brazilian – de la 20-21.30, luni, miercuri, vineri, iar sâmbătă de la 13-14.30.

La cerere, se pot face și antrenamente private cu antrenorii de la sală.

Planuri de viitor

Sperăm să mai deschidem încă o grupă de MMA. Sper să obținem rezultate cât mai bune la Cupa României în noiembrie. Sper să scoatem campioni naționali la MMA și să ne calificăm la Mondialul de MMA din Las Vegas care are loc anul viitor".

Contact:
Clubul de arte marțiale Absoluto Ploiești funcționează în incinta Ploiești West Mall.
Pagina de Facebook Absoluto Ploiești AICI
Pagina oficială: http://www.absolutoploiesti.ro/

Joomla SEF URLs by Artio