cristina colt editorialCu siguranță progresul nu poate fi înfăptuit decât de tineri! De la ei se așteaptă realizarea unui viitor mai bun, de la ei se așteaptă reacții de impunere a dreptății și de întronare a unei civilizații avansate, de tip occidental, și nu "oriental". Ei reprezintă factorul cel mai important pentru schimbarea situației în care ne aflăm. Din păcate, trăim într-o lume în care tinerii se simt dezorientați, speriați, iar cei mai mulți dintre ei abandonează lupta prea devreme, lăsându-se înghițiți de apele tulburi ale unei societati imorale și insensibile.

Ce ne facem când ei, tinerii, nu pot lupta pentru o lume normală? De ce nu pot și ce își doresc cu adevărat tinerii de astăzi? Sunt conștienți de necesitatea schimbării societății în care trăiesc? Acestea sunt cele mai frecvente întrebări, care încă nu și-au găsit un răspuns viabil.

Pe de o parte, într-un procent care crește de la o zi la alta, un segment destul de important din rândul generației tinere nu mai pune accent pe educație. Vina însă nu este numai al lor. Ei nu mai sunt îndrumați spre o lume mai bună, ci sunt mai degrabă dezorientați cu fel și fel de "mărunțișuri" care le promit "succesul".

Pe de altă parte, un alt procent care mai crede că educația este absolut esențială pentru reușita în viață se simte dezarmat de greutățile întâmpinate, de obstacolele introduse de sistemul de "pile și relații pentru promovare" și altele.

Ce categorie de tineri se formează totuși într-o țară în care nu prea mai avem de ales, într-o țară în care cei care ar trebui să ne fie exemple ne îndeamnă mai degrabă s-o părăsim, într-o țară unde mass-media a ridicat la cel mai înalt rang pornografia, prostituția, scandalurile, divorțurile? Cum să construiască acești tineri un viitor acestei țări? Cu ce exemple, când apariția la televizor a „uneia" sau a „unuia" le propune doar "șansa" de a deveni "cool"?

Oare de ce mulți tineri refuză să participe la vot? Răspunsul cel mai frecvent, și poate cel mai acceptabil, este pentru că cei mai mulți dintre ei sunt de părere că politica nu înseamnă altceva decât o "mașinărie" de făcut bani, unde toți cei care ajung la putere nu-și văd decât propriul interes! Da, exact, asta e gândirea lor vizavi de politică.

Din acest motiv nu ies la vot, din acest motiv le vine mai ușor "să vorbească cu gura altuia". Se simt neputincioși în fața multitudinilor de mârșăvii care se fac aproape în toate domeniile și de aceea ajung să aleagă și să li se pară mai "normală" o lume a inculturii decât a culturii. Sunt modelați după "brand-uri" comerciale și devin total dezorientati dacă nu se încadrează în ele.

Ce se va întâmpla dacă acești tineri se vor pierde, ușor-ușor? Îi pasă cuiva? Așa cum românul e învățat, trebuie să așteptăm pentru a vedea ce se va întâmpla, dar așteptarea s-ar putea să ne coste prea mult, ori noi nu ne mai permitem să pierdem timpul! Deja devenim imuni la realitate și ăsta e un dezastru! Orfelinatele găzduiesc din ce în ce mai mulți copii abandonați în tomberoane, pe holuri de spitale sau chiar pe câmp; bătrânii devin tot mai speriați de lumea care li se înfățișează, astăzi, ochilor și care nu li se mai pare cunoscută (pe timpul lor nu se trăia așa!); ei sunt cei care cad victime escrocilor și hoților, iar singurătatea este singurul lor prieten, deoarece copii lor sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a trăi mai bine, ori, pur și simplu, nu au timp deloc să îi mai vadă.

Sunt mii de exemple care ne arată că trăim haosul unei lumi incerte, în care tranziția tinde să devină o „normalitate" cu caracter permanent.

Afirm cu încăpățânare că generația tânără are un rol foarte important în a schimba toate acestea. Însă fără un ajutor profesional și calificat, fără sprijinul corect al mass-mediei, fără un exemplu care să reprezinte un model viabil, nu vor putea reuși.
Cristina COLȚ

Joomla SEF URLs by Artio