sinziana vasileDupă îndelungate și anevoioase cercetări, Colegiul Medicilor din România a stabilit, în sfârșit, definiția cea mai exactă a fenomenului de deces. Prin urmare, decesul este acel moment când nu ți se mai deschid ochii deloc, nu mai auzi, nu te mai poți mișca și nu mai poți să spui nimic. Pasă-mi-te, dacă te prinde cineva mort, te prinde cu desuurile pe glezne. Sau în off-side, ca la fotbal. De aceea, în România există tradiția priveghiului, un obicei care constă în expunerea trupului neînsuflețit într-o cutie de lemn, în care este și înmormântat după aceea, iar insul vine, se uită, măsoară supărarea celorlalți, contorizează lumânările și colacii cu colivă și, în funcție de numărul de participanți, dă mai multă sau mai puțină apă la șoricei. La sate, fenomenul de deces are rating de top, el desfășurându-se, la modul general, după următorul scenariu: să zicem că moare Nea Vasile, că era bătrân. Pe la ora 5 dimineața. La 5:23, pe ulița principală, o vezi venind, tresăltândă, pe Țața Floarea, iar din privirea ei înțelegi totul: că l-a cunoscut îndeaproape, că a ajutat-o de câte ori a avut nevoie, că supărare mai mare nici că se putea să se întâmple, dar deh, avea și să-i dea vreo 25 de lei, dar acuma na... a murit, a murit. Și deși mie mi-a luat 3 rânduri să spun asta, Țaței Floarea o să-i ia vreo 3 zile să termine pe toată lumea. Că d-aia vine omul să-l vadă pe seamănul sau mort, îmbălsămat, înhumat și trimis la cele veșnice, ca să-i arate, într-un fel, că el are ultimul ha ha.

               În fine... Cei mai mulți dintre noi putem sta liniștiți, decesul nu se întâmplă oricui. Ca să fii eligibil pentru moarte trebuie să îndeplinești anumite condiții financiare și să fi contribuit în mod activ la viața mondenă.

Așa cum ați aflat, probabil, în ultimele zile, în România, au suferit de deces două persoane, ambele de sex masculin, una dintre ele fiind o personalitate română de renume mondial, cealaltă fiind un mondial înrudit cu un renume personal. Indiscutabil, suferința familiilor și a celor apropiați lor este reală, nu aici este problema. Dilema survine, însă, la distribuirea circului, în mod rațional, pe suprafața de lucru. Așadar avem alba și neagra, pâinea și circul, doar că nu se suprapun logic. La Curtea Manelei s-a dat pâine, iar în regatul filmului românesc de marcă s-a oferit circul. Sute de oameni s-au înghesuit la pomana lui Samir Lingurar, temându-se că nu vor ajunge să pună gura pe una dintre cele 650 de porții de sarmale și fripturi, pe când, de partea cealaltă, românii au pus vorbă de la vorbă și au inventat povești pentru la gura sobei. Unii spuneau ca Dana a albit subit (deși sărmana văduvă nu a avut timp să-și vopsească părul), alții că l-a aruncat pe barbac-su în foc pentru că nu îi convenea să-și împartă bogățiile fabuloase cu eventualele progenituri nelegitime ale regizorului, alții au urmărit-o cu camerele video sperând să afle răspunsul la întrebarea care era pe buzele tuturor: „Cum vă simțiți acum, în postura de văduvă?” Decesul pe cale naturală a dat, și el, evident, naștere multor controverse, pentru că ce poate fi mai anormal decât o moarte normală? Următoarea breaking- piece of news va fi, fără îndoială, cine l-a omorât pe regizor prin inocularea de peritonită?

                Ambele cazuri de deces au servit populației de sorginte daco-romană un motiv de ieșit la o plimbare în aer liber, de socializat cu vecinii (care, până acum, erau spionați din umbră sau pe vizor) și de emis păreri personale despre lucruri care, puse pe catafalcul mass-media, au devenit bun public.

                Părerea mea neavizată, desigur, este ca amândoi au murit ca o favoare pentru românul de rând, acesta având, astfel, prilejul să-și mai abată gândurile de la faptul că nu are ce să mănânce, cu ce să-și plătească întreținerea și că, într-un viitor care pare foarte apropiat, nu va mai avea nici măcar posibilitatea să creadă că și-a ales cu mâna lui președintele. Și prin „a-și abate gândul” înţeleg „să nu se răscoale”, pentru că se știe ca românii sunt aprigi la mânie și una-două fac o revoluție sau o mineriadă. Dacă motivele sunt bine coafate. Acum, că aburii vinului de la pomană s-au mai risipit, iar cele două evenimente s-au fumat, Andreea și Banică nu mai sunt un cuplu. La divorț se dă de mâncare? Sau ce se dă? Ce se dă?

 

Joomla SEF URLs by Artio