nicolae boaru bibliotecade Nicu Boaru

Scriu rânduleţele acestea (care, sper să vă găsească în pace!) luni de dimineaţă. Nu s-au dat încă rezultatele definitive ale plouatei zile electorale de ieri. Zi noroasă, friguroasă, cu multă apă de ploaie în cer şi pe pământ. Gârbovită, că tot a fost ieri la Sfânta Liturghie parabola Femeii gârbove. 

 

Ce înseamnă "gârbov"? Iisus o vindecă de duhul neputinţei şi de gârboveala de care suferea de 18 ani. Femeia a avut credinţă, a nădăjduit că se va vindeca. Şi noi suferim de un straşnic duh al neputinţei, dar pe care nu-l conştientizăm.
O ţinem prosteşte, tâmpeşte chiar într-o veseleală, trăncăneală, miştocăreală, golăneală, hămeseală, pipăială, leneveală cronică. Ba chiar, cronice!

Şi, pentru că fiecare defect este longeviv sau nemuritor pe aici, la geto-dacii sarmaţi şi sarmalofagi dar, dar şi pentru că în... cronice bătrâne, în anale, în istorii vom intra cu neputinţa şi gârboveala, cu ignoranţa şi ţinutul cozii pe sus, cu văietătura şi cu doritul morţii caprei vecinului (ca să alături dizgraţios la maximum patru genitive!) "Gârboveala" – adică a te uita numai în pământ, a privi numai în jos la sfânta mare crăpelniță, la bani, la distracţii cu muieri unduitoare şi de două parale, înconjurate de mitocani trăsnind din degete şi a băutură. Să nu vezi cerul, să nu vezi anotimpuri...

S-au ales toţi, dar absolut toţi noii deputaţi şi senatori. Majoritatea sunt de la PSD şi reprezintă copiii, nepoţii, fii (aleşi acum) ai nomeclaturii de rang trei-patru, alese după '90. Mai sunt beizadele ale tovarăşilor de afaceri, ale sprijinitorilor în campanii, ale celor cu care pot să furi liniştit. Jumătate dintre ei, dintre ăştia mici, reprezentaseră acum patru ani, cam când aveau 21- 22 de ani, PDL-ul.

Acum, combat inobservabil sublatura USL adică PSD. Să nu uităm că – în paranteză fie spus – USL-ul nu înseamnă decât PSD-ul. Liberalii care sunt aici nu sunt liberali (citat Neagu Djuvara), sunt încartiruiţi sub flamura bălţată a lui Voiculici Dan, nu au nici o coloană, inclusiv a V-a !, şi reprezintă un conclav de adormiţi care când se trezesc gânguresc sau croncăne: „demisia" sau „suspendarea".

Să revenim. Foarte puţină lume a venit la vot. Nu era imprevizibil. O clipă nu am crezut în tiribombele floşcăite ale lui Ponta: „Vom avea peste 70 %", adică va fi prăpăd pentru foştii guvernanţi dar, aici e aici, va fi fericire pentru ţară! O așteptăm. Pe ea, pe fericire. Nu cu carul, vorba cântecului, ci măcar cu paharul. Şi nu în jumătatea cu pelini. Cu venin. Ce ne arată unora anemici la cerebel ca mine rezultatele fie ele şi incomplete de până acum.

În primul rând nici un partid nu a ieşit foarte câştigat. Am zis "partid" nu coaliţie, binom, draci, laci, colaci. Cât avea PSD-ul acum patru ani? Vreo 34 – 35 %. Cât are acum? Păi tot atât. Nici un progres deşi au fost în opoziţie şi au clănţănit numai stupidităţi, gugămănii , insanităţi, mai ales de când splendoarea aceasta antropoidă de Ponta îi conduce prin delegaţie "năstasiană".
PDL-ul nu a ieşit rău. Să aibă după toate eşecurile, uzura, blondele, gafele prezidenţiale, criza mondială – 18 % (acum patru ani – 28 %) nu este dezastrul pe care îl meritau şi cu care trebuia să-i biciuiască electoratul după boacănele făcute ca să se înțelepţească. După mine, şi ca liberaloid brătienist impenitent ce-o să fiu până la sfârşit, adevăraţii perdanţi sunt liberalii. Să ai tu un electorat motivat de dreapta, să înceapă să se înfiripe o societate civilă şi o clasă de mijloc şi să vezi cum se ridică un amărât de muzeograf intrat în folclor Căcărău (triplă cacofonie meritată!) şi să obţii doar 20 - 21 %... ce ruşine! Ce umilinţă!

Ce palmă am putut să primim noi cei care credem în civilizaţie românească profundă dar şi în valori umaniste europene, în competiţie, în afirmarea de sine ! Evident că ştim că există atâta incultură şi necivilizaţie pe aici, atâta înjurături de mamă şi Christos, atâta băşcălie joasă, atâta noroi şi prostie, atât handicap rural, exact în zonele în care dădeau pe marii intelectuali ai ţării. Prostie, lene, beţie, hoție, necurăţenie, fatalism tribal, hămeseală, porcină – le ştiam, sunt ştiute de zeci multe de ani. Dar credeam că le putem contracara cu elita noastră dintotdeauna.

Cu elitele noastre, de la ţară, din bresle, din învăţământ, justiţie, cercetare, micii întreprinzători. Stil, ştaif, limbi străine, cunoaşterea lumii bune... Când colo, igrasie, lumină veştedă, uliţe povârnite, chirpici, nesimţire, somn, somn, aghioase, sforăială. Greul pământului! PC-ul nu trebuie luat în calcul. Ei nu sunt partid – sunt partidea de o consistenţă de fidea.

Mopşi fără dentiţie şi cu coada tăiată, doar s-or înrăi de un dresor de operetă. Ungurii – nişte nemernici, politic vorbind şi numai pentru cei la vârf. Sunt tare curios ce vor zice giorsuţele anteniste acum când Ponta se va alia cu ei. Primul lucru, dragilor, pe care l-a spus la Târgu-Jiu copia lui Năstase a fost chiar acest lucru:

"L-am sunat pe Kelemen Hunor în privinţa formării majorităţii". Chiar aşa, mă frumosule prima formaţie căutată să fie maghiarimea de aici? Vedeţi cum se scaldă, când în rahat, când în noroi îmbrăcaţii ăştia în Armani dar şi eu pot să spun despre ei, vorba lui Ioan E. Pop că sunt "jumătate umbră, jumătate nimeni".
Cu Dan Diaconescu bâlciul nu mai are haz. El şi cu Ponta la Târgu-Jiu... doi saltimbanci, unul mincinos de rupe altul mitoman la modul neprizabil. Doi caraghiozi! (vorba lui Caragiale).

Ăştia vor face viitorul Parlament. Vreo 580 de bipede nu chiar de 18 karate. Nu mă şi nu ne mai îngrijorează şi nici nu mă şi nu ne încântă cu nimic. O fi dat acestui trist norod căderea cu prefix, adică... decăderea. Nu învăţăm din rău, spunea cineva decât dacă iei seama că întotdeauna după rău vine... mai rău–ul.

Joomla SEF URLs by Artio