lucian radulescuCâţi dintre noi ştim cine este Martin Harris? Recunosc, nici eu nu ştiam până astăzi. Câţi dintre cei tineri ştiu cine este Mihai Eminescu? Mulţi, nu-i aşa? Câţi ştiu măcar o strofă dintr-o poezie de-a sa? Deja numărul începe să scadă.

 

Câţi ştiu unde s-a născut Eminescu? Aici sigur cineva va răbufni, va închide site-ul acesta şi va deschide Click sau Can Can sau alte portale de (in)cultură naţională.

„Haidi moşule, ne laşi cu Eminescu ăsta al matale? Are cont de facebook, apare la Capatos, e clubber? Păi şi-atunci ce ne baţi la cap cu poezia? Parcă poezia îţi aduce lovele? Mâhnitule!". Se acceptă şi un astfel de răspuns că doar e o ţară liberă.

Şi înainte să vă atacaţi că ar putea exista un astfel de răspuns, priviţi în jur. Teiul lui Eminescu s-a uscat, apa care ar fi trebuit s-o folosim ca să-i udăm rădăcinile e folosită la a spăla chipurile transpirate ale asistentelor tv ce nu ştiu nici să acorde subiectul cu predicatul. Evident că nu trebuie să ştie "Scrisoarea III" ca să-şi negocieze tarifele de o noapte. Unde este Eminescu sau Cultura căruia i s-a dedicat chiar o zi, când personaje cu şcoala neterminată şi liceul neînceput urlă isteric, înjurând ca în cele mai sordide mahalale? E dat deoparte, nu ar face ratingul lor.

Unde este buna cuviinţă, calmul şi eleganţa din lupta politică isterizată şi fanatizată de parcă singurul nostru scop este să ne anihilăm unii pe alţii? Cultura nu prinde la public, "Luceafărul" e o poezie prea lungă, iese din discuţie, timpul alocat este cronometrat la sânge.

Ne amintim de Eminescu doar pe 15 ianuarie şi pe 15 iunie. Apoi ne întoarcem la ale noastre cu sentimentul că "am făcut-o şi pe asta" râzând poate de eforturile celor, care la ore de minimă audienţă încercă să facă din fiecare zi, o zi a Culturii.

Noi aşteptăm să vedem cine de cine a divorţat, cine pe cine a mai înjurat, cine cu cine s-a culcat. E mai simplu de reţinut decât o strofă din orice poezie.

Martin Harris este ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. El a postat un video pe internet în care recită poezia "Revedere" de Eminescu. Sigur, Martin Harris îşi face meseria de ambasador, nu cred că umblă prin casă recitând cât e ziua de lungă din poeţii români. Dar el e englez, e străin, până la urmă gestul contează.
Aşa că, înainte de a intra pe siturile de mondenităţi daţi o căutare pe Google "ambassador britanic revedere" şi urmăriţi filmuleţul.

Şi apoi încercaţi să răspundeţi la întrebarea: noi de ce ne comportăm ca nişte străini faţă de cultura noastră?

Joomla SEF URLs by Artio