Indicele Robor la 3 luni creşte în continuare şi a atins un nivel RECORD pentru ultimii trei ani

Written by Anca Visan Category: Economic Created: Monday, 04 December 2017 14:42

roborIndicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut luni până la nivelul de 2,21%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent.

Nivelul de 2,21%, atins acum, este cel mai mare din 27 octombrie 2014, când acest indicator a atins nivelul de 2,33%, potrivit datelor Băncii Centrale. Robor a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Indicele Robor la 6 luni a urcat luni la 2,35%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 2,37%, informează News.ro.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an, mai arată sursa citată.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.