Peste 10.000 de tineri au părăsit definitiv România în anul 2018. Cifrele se referă la cei care s-au mutat în altă țară, excluzând cazurile tinerilor plecați, temporar, la muncă sau la studii.

 

Principalele concluzii ale studiului realizat de INACO și sintetizat de Anca Tache arată că Bucureștiul deschide podiumul, cu cei mai mulți emigranți tineri definitivi, urmat în clasament Iași, Timiș, Bacău și Galați. Prahova ocupă locul al 12-lea la nivel național.

Cei mai puțini tineri care au plecat definitiv în altă țară sunt din Covasna și Harghita, la capătul clasamentului situându-se, în general, județele cu populație mai redusă.

"Raportul Băncii Mondiale, «Markets and People: Romania Country Economic Memorandul», relevă că un copil născut în România își atinge doar 60% din potențialul său de productivitate odată ajuns adult. Perspectiva celor din București-Ilfov este mai pozitivă, cu un indice al capitalului uman de 68%, urmată îndeaproape de județul Cluj cu 65%. Județele care oferă cele mai mici oportunități de educație, sănătate și speranță de viață sunt în: Satu Mare (53%), Călărași (52%), Ialomița (52%) și Giurgiu (51%). Concluziile Raportului Global al Competitivității, care arată că România se află în topul rușinii mondiale, pe locul 132 în lume din 137 de țări analizate din perspectiva capacității de a-și reține resursa umană talentată în țară, completează tabloul general și ne cheamă la acțiune", notează Anca Tache, pe inaco.ro.

INACO, Inițiativa pentru Competitivitate, reprezintă o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România

Sursa foto: inaco.ro

Joomla SEF URLs by Artio