ÎNSCRIEREA ÎN CLASELE PRIMARE: Nebunia informării părinţilor a început!

Category: Actual Created: Friday, 29 March 2013 17:32

clasa pregatitoare conferintaPregătirile pentru înscrierea în învăţământul primar au fost demarate. Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au prezentat modul de înscriere şi organizare a claselor primare pentru anul 2013-2014. De săptămâna viitoare, va funcţiona Tel Verde Prahova, iar anul viitor nu se vor înfiinţa noi clase de anul I în învăţământul primar.

Tel Verde Prahova: 0.800.816.244

Anul acesta, informarea părinţilor va fi prioritatea organizatorilor claselor primare. De luni, 1 aprilie, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova, va fi activată linia specială de Tel Verde. Părinţii pot suna de luni până vineri, între orele 09.00 - 17.00, la numărul 0.800.816.244, pentru a afla toate detaliile înscrierii copiilor în clasa pregătitoare. În afara programului, la Tel Verde va răspunde un robot care va preciza orarul de funcţionare a liniei speciale de telefonie.

Ziua Porţilor Deschise la şcoli: sâmbătă, 30 martie

Tot pentru informarea părinţilor, sâmbătă, 30 martie, va avea loc la fiecare unitate de învăţământ care va deţine clase pregătitoare, Ziua Porţilor Deschise. Oricine doreşte va avea ocazia să viziteze unităţile de învăţământ cu clase pregătitoare, să cunoască şi să dicute cu directorii de şcoli şi cadrele didactice care vor prelua, de anul viitor acest nivel de învăţământ.

Informaţii detaliate

Pentru a se putea orienta în privinţa circumscripţiilor, pe site-ul ISJ Prahova a fost publicată o pagină specială dedicată înscrierii în învăţământul primar. VEZI AICI LISTA CIRCUMSCRIPŢIILOR DIN PRAHOVA ŞI DISTRIBUŢIA CLASELOR PREGĂTITOARE. 

Tot pe site-ul Inspectoratului, dar şi la fiecare unitate de învăţământ sunt afişate:

- Modalităţile de înscriere în învăţământul primar. VEZI AICI. 

- Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare. VEZI AICI.

- Calendarul înscrierii în clasa I. VEZI AICI.

Clasa pregătitoare

Pentru anul şcolar 2013-2014, în Prahova se estimează că vor funcţiona 310 clase pregătitoare, cu 60 mai multe decât anul trecut. În acestea, vor învăţa 5937 de copii. Toate acestea vor fi organizate în 157 de unităţi de învăţământ de masă, cu personalitate juridică, patru şcoli speciale şi o şcoală particulară din Ploieşti.
„Clasele au fost calculate luându-se în considerare numărul de 25 de copii pe clasă, prevăzut de legislaţia actuală. Legea prevede ca, în cazurile excepţionale, când, la o şcoală, vin mai mulţi copii din circumscripţie, Inspectoratul poate aproba majorarea numărului de locuri", a declarat prof. Horia Toma, inspector şcolar general, în conferinţa de presă. Deja, în mai multe unităţi din Ploieşti, numărul preşcolarilor din circumscripţie depăşeşte 100: Şcoala „Sf. Vineri", Şcoala „Sf. Vasile", Şcoala Toma Caragiu" şi Şoala „Grigore Moisil".
În schimb, în zonele rurale există comune în care numărul foarte mic de copii a dus la organizarea claselor pregătitoare simultane cu celelalte niveluri ale învăţământului primar. Cosminele şi Talea se află în această situaţie.

Înscrierea în clasa zero

Înscrierea cuprinde două etape, fiecare cu fazele de informare, înscriere propriu-zisă, repartizare computerizată şi procesare a locurilor libere.
Prima etapă este dedicată înscrierii copiilor în circumscripţie sau la o altă unitate de învăţământ pentru care optează părinţii, în limita locurilor disponibile.
A doua etapă de înscriere este dedicată copiilor care nu au fost înscrişi până atunci într-o clasă pregătitoare.

În limita locurilor disponibile, şcolile vor aplica criterii de departajare generale şi specifice.

„În ordinea importanţei, criteriile generale sunt: deţinerea unui certificat de handicap, copilul este orfan de ambii părinţi, copilul este orfan de un singur părinte, fraţii/surorile învaţă în aceeaşi unitate şcolară. Dintre criteriile specifice ale unităţilor de învăţământ prahovene putem exemplifica: domiciliul bunicilor sau locul de muncă al părinţilor se află în circumscripţia şcolară, numărul mai mare de fraţi în aceeaşi şcoală, părinţi aflaţi în străinătate la muncă, iar ruda în grija căreia se află copilul locuieşte în circumscripţia şcolară. Spre deosebire de anul trecut, Ministerul nu a mai acceptat criteriul ca părintele să fie cadru didactic la şcoala respectivă", a mai precizat Horia Toma.

Clasa I

Pentru copiii care au împlinit 7 ani în perioada 1 ianuarie - 31 august 2013 şi care au frecventat grupa mare în actualul an şcolar, NU vor fi organizate, în general, noi clase I pentru 2013-2014.

„Este vorba despre 331 de copii ai căror părinţi nu i-au dat, anul acesta, la clasa pregătitoare şi care, de anul viitor, vor fi înscrişi direct în clasa I. Nu vor fi clase noi pentru ei deoarece există suficiente locuri în clasele deja existente. La Ploieşti sunt 24 de copii aflaţi în această situaţie, la Câmpina 17 copii, restul fiind din mediul rural, unul sau doi pe localitate. Singurele probleme vor fi adaptarea lor la o clasă unde ceilalţi copii cunosc, deja, învăţătoarea şi nivelul de pregătire diferit de al celor care au frecventat clasa pregătitoare", a mai adăugat inspectorul şcolar general.
Singurele clase I noi din judeţ vor funcţiona la Bălţeşti, Podenii Noi şi Izvoarele, acolo unde nu au existat, anul trecut, posibilităţi din punct de vedere al spaţiului, pentru înfiinţarea de nivelului zero de învăţământ preuniversitar.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.