style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-3370920017102995"
data-ad-slot="2226387873"
data-ad-format="auto">

Bobocii nu vor scăpa nici în acest an de evaluarea psihologică. VEZI ÎN CE SITUAŢII ESTE NECESAR TESTUL PSIHOSOMATIC

Category: Actual Created: Monday, 18 March 2013 17:56

clasa-pregatitoarePentru a evita haosul de anul trecut, cu etape nesfârşite de selecţie a copiilor, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au pregătit, pentru acest an, o modalitate de înscriere în clasa pregătitoare mai simplă. Totuşi, proiectul precizează anumite situaţii în care evaluarea psihologică va fi obligatorie.

Anul trecut, înscrirea în clasa pregătitoare a determinat nemulţumiri din partea părinţilor care s-au văzut nevoiţi să ajungă cu copilul la psiholog pentru a afla dacă micuţul este capabil pentru clasa pregătitoare ori clasa I. Nici în acest an, unii nu vor scăpa de această etapă.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, la clasa pregătitoare vor fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv. Însă, la solicitarea părinţilor şi numai cu evaluarea psihosomatică, vor fi admişi şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv.

La clasa I, vor fi înscrişi copiii care vor termina, anul acesta, clasa pregătitoare, şi copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv. Şi în acest caz, la solicitarea părinţilor şi numai cu dovada evaluării psihosomatice, vor fi acceptaţi copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I se vor face în două etape, la etapa a doua participând doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă. Prima etapă se va desfăşura în perioada 2 - 22 aprilie. Cea de-a doua etapă va avea loc între 8 şi 17 mai, iar la ea vor participa toţi copiii care nu au fost înscrişi în cadrul primei etape.

Părintele poate opta fie pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie, copilul fiind automat înscris, fie pentru altă şcoală decât cea de circumscripţie, în această situaţia copilul fiind înscris în limita locurilor libere şi pe baza unor criterii de departajare.

Pentru prima dată, părinţii au dreptul să rezerve locul copilului în unitatea de circumpscripţie, pentru eventualitatea în care copilul nu va fi înscris la pcoala pentru care s-a făcut opţiunea iniţială.

„Deocamdată, înscrierea în clasa pregătitoare se află la stadiul de proiect. Până la apariţia legii şi la adoptarea normelor metodologice nu putem să precizăm cum se va desfăşura înscrierea. Totuşi, în Prahova, vom avea pentru anul 2013-2014 peste 6.000 de copii care vor ajunge la clasa pregătitoare. Şcolile au făcut deja solicitările pentru aprobarea claselor – vom avea în jur de 270 de clase pregătitoare, anul viitor", ne-a declarat Aurel Graur, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.

Şcolile vor fi obligate să afişeze locurile libere după fiecare etapă de înscriere.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.